Elinkaarikustannuslaskenta – LCC (Life Cycle Costing)

Elinkaarikustannuslaskenta kertoo, mitä hankittava tuote tulee organisaatiolle maksamaan, ei ainoastaan investointihetkellä, vaan myös käytön aikana ja käytöstä poistettaessa, esimerkiksi sähkö-, huolto- ja jätemaksuina. Varsinkin energiaa käyttävien laitteiden käyttökustannukset voivat olla jopa hankintahintaa suuremmat. Elinkaarikustannuslaskenta auttaa hankkijoita löytämään kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset.

LCC-työkalut on suunniteltu ennen kaikkea malliksi ja sovellettavaksi tuotteiden ja/tai tarjousten arvioinnissa ja vertailussa. Työkalusta on hyötyä myös hankinnan suunnittelussa ja tarvekartoituksessa, koska sen avulla voidaan arvioida esimerkiksi investointi- ja käyttökustannusten osuutta.

Löydät LCC-työkalut sivun Työkalut-välilehdeltä.

Elinkaarikustannuslaskenta – LCC (Life Cycle Costing)

LCC-työkalut

Julkaistu: 10.10.2013

Lue ensin: Motivan käyttöohje LCC-taulukoille (10.10.2013) (pdf) (139.6 KB)
  1. Yleinen malli
  2. Henkilöautoille
  3. Henkilöautoille (malliksi täytetty)
  4. Astianpesukone
  5. Jääkaapeille ja pakastimille
  6. Pyykinpesukoneille

Kommentit ja kysymykset:

hankintapalvelu@motiva.fi


Motiva: VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri

Julkaisija: Motiva
Julkaistu
: 6/2016

VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri on tarkoitettu valaistushankinnan elinkaarikustannusten vertailuun, kun käytettävissä on tarjouksia tai alustavia hintatietoja valaistavan kohteen valaistusratkaisusta. Laskennassa huomioidaan mm. investointi-, energia-, huolto- ja kunnossapitokustannukset. VALTTI-laskuri on hankintadirektiivin mukainen elinkaarikustannusten laskentatyökalu, sillä se on kaikille avoimesti saatavilla ja kehitetty yhteistyössä alan yritysten, hankkijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa.

Sivustolta löydät myös hankinta- ja suunnittelutietoutta sekä esimerkkejä valaistusinnovaatioista, joilla on saavutettu kustannussäästöjä ja samalla parannettu valaistuksen laatua erilaisissa valaistuskohteissa.

Tutustu laskuriin ja käyttöohjeisiin >>


Elinkaarikustannuslaskenta – LCC (Life Cycle Costing)


Finavia: Työkone- ja kuljetuskalustohankinnoissa elinkaarikustannusten tarkastelu kannattaa


Vuosien saatossa ja oman kehitystyön tuloksena Finavialla on löydetty toimiva tapa vertailla elinkaarikustannuksia kuljetuskalusto- ja työkonehankinnoissa. Kalustoasiantuntija Jukka Halmeen mukaan hankinnoissa mennään helposti metsään, jos tarkastellaan vain hankintahintaa. (2016)


Lue lisää >>
Hansel: Elinkaarikustannusten vertailu monitoimilaite- ja esitystekniikkahankinnassa


Hansel on julkisiin hankintoihin erikoistunut yhteishankintayksikkö, jonka kilpailuttamilla sopimuksilla käytiin viime vuonna kauppaa yli miljardin euron edestä. Yksi tärkeä kriteeri kilpailutuksissa on kilpailukykyinen hinta. Vuonna 2016 tehdyissä monitoimilaitteiden ja esitystekniikan kilpailutuksissa ei tyydytty etsimään edullisinta hankintahintaa, vaan kokonaiskustannuksiltaan kustannustehokkainta ratkaisua. (2017)  

Lue lisää >>
Elinkaarikustannuslaskenta – LCC (Life Cycle Costing)
Sivua päivitetty viimeksi 26.1.2017