bannerikuva_DSF1258 mv

Katso myös:  Ruokapalvelut

Ammattikeittiölaitteet


Suomessa toimii noin 22 0000 ammattikeittiötä, joissa valmistetaan yli 810 miljoonaa ateriaa vuodessa. Hyvin suuri osa ammattikeittiöistä toimii julkisella sektorilla. Suurimmat ammattikeittiöryhmät on koulut ja oppilaitoskeittiöt sekä sairaaloiden keittiöt.

Ammattikeittiölaitteet kuluttavat Suomessa sähköä kylmäsäilytykseen, ruoanvalmistukseen sekä astianpesuun vuodessa arviolta yli 65 miljoonan euron arvosta, noin 641 gigawattituntia. Kulutus vastaa keskikokoisen kaupungin vuotuista sähkönkulutusta. Ammattikeittiölaitteiden elinkaari on pitkä, yli kymmenen vuotta, joten laitehankinnoilla vaikutetaan keittiöiden energiankulutukseen pitkälle tulevaisuuteen.Työkaluja ja lisätietoa


Motiva: Energiatehokas ammattikeittiö

Energiatehokas ammattikeittiö – kansiEnergiankäytön tehostaminen lisää ammattikeittiöiden tuottavuutta ja kannattavuutta sekä vähentää toiminnan ympäristökuormitusta. Opas kokoaa yhteen elementit ja palaset, joista ammattikeittiöiden energiatehokkuus rakentuu. Opas ohjaa kiinnittämään huomiota työtapoihin, valmistus-, säilytys- ja puhdistusprosesseihin sekä laitteiden energiatehokkuuteen. Myös energiatehokkailla hankinnoilla ja laitekannan oikealla mitoituksella on ratkaiseva merkitys kulutukseen.


Voit ladata oppaan täältä >>
Ympäristökriteerit -välilehdeltä löydät meidän uusimman oppaan ammattikeittiölaitteiden hankintaan.Ympäristöosaava ammattilainen - Ruokapalveluala

Ympäristöosaava verkkopalvelu tarjoaa käytännönläheistä, alakohtaista tietoa ympäristöasioista ja työkaluja organisaation toiminnan kehittämiseen.

Opiskeluaineistossa aiheina myös energiatehokasta astianpesua, kylmäsäilytystä jne.


Lue lisää: http://www.ymparistoosaava.fi/ruokapalvelualaBlogi: Ammattikeittiöiden säästömahdollisuudet hyödyntämättä

Jari Korhonen, JAMK

Ammattikeittiöiden energian-kulutuksen säästöpotentiaaliksi on arvioitu 10 prosenttia, mutta oman näkemykseni mukaan se on vähintään 20 prosenttia.
Sanonta, sitä mitä ei mitata, sitä ei voi johtaa, pitää paikansa. 

Lue lisää >>

Ammattikeittiölaitteet


Motiva: Ammattikeittiölaitteiden hankinta - Astianpesukoneet ja kylmälaitteet. Hankkijan opas ympäristökriteereihin

Ammattikeittiölaitteiden hankinta

Julkaistu: 29.12.2015

Laajuus: 8 sivua

Ammattikeittiölaitteet ohje kansikuva PIENI


Lue myös: Näin käytät hankintaohjeitamme


Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa valitsemaan energiatehokkaampia ja ympäristöä säästävämpiä ammattikeittiölaitteita. Opas sisältää hankintaohjeistusta ja ympäristökriteereitä yleisimmille ammattikeittiöiden astianpesukonetyypeille ja kylmälaitteille.


  • Astianpesukoneet kattavat viisi eri laitetyyppiä: pöydänalus-, kupu-, tunneli- ja raepesukoneet sekä esipesukoneet.
  • Kylmälaitteet kattavat sekä ns. pystykylmän eli kylmäkaapit ja pakastekaapit, että ns. vaakakylmän, mukaan lukien kylmätyöpöydät ja -vetolaatikostot.


Lisätietoja:
Elina Ovaskainen, elina.ovaskainen@motiva.fi

Ammattikeittiölaitteet


Juankosken tuotantokeittiö: Ammattikeittiön energian CO2-päästöt

Juankosken kaupungin omistama Juankosken tuotantokeittiö on Suomen ensimmäinen julkinen ammattikeittiö, jonka cook & chill -ruokatuotantoprosessin lauhde-energiaa käytetään tehokkaasti kiinteistön energiana. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tuotantokeittiön energian kulutuksen CO2-päästöt. (2015)

Jari Korhosen opinnäytetyön tiivistelmä >>

Mikkelin AMK:n projektissa pureuduttiin ammattikeittiöiden energian- ja vedenkulutukseen

Mikkelin ammattikorkeakoulun (MAMK) Energiatehokas ammattikeittiö -projektissa neljään ammattikeittiöön asennettiin laitekohtaisia energian- ja vedenkulutusmittareita. Mukana oli yksi yksityinen keittiö sekä kolme julkista keittiötä (Mikkelin keskussairaalan ruokapalvelut, MAMKin opetuskeittiö Ravintola Talli ja Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopata). Projektissa mitattiin eri laitteiden ja niiden toimintojen, eri ruoanvalmistusmenetelmien sekä eri ruokalajien välisiä eroja veden- ja energiankulutuksen suhteen.

Projektissa todettiin, että energian- ja vedenkulutuksen erot voivat olla hyvinkin suuria. Mittaustulosten perusteella pystyttiin antamaan keittiökohtaisia suosituksia laite-, asetus- ja menetelmävalinnoista. Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan keittiössä pystyttiin vähentämään jälkiruokien jäähdytykseen käytettyä vesimäärää noin 45 prosentilla pelkästään optimoimalla jäähdytyspadan asetukset. Projektissa huomattiin myös, että vakioidut ruokaohjeet antavat hyvän mahdollisuuden energian ja veden säästämiseen.

Osana projektia syntyi myös energiankulutusmittarien hankintaopas. Voit ladata sen täältä >>

Lue lisää ja tutustu tuloksiin >>Pohitullin koulu, Uusikaupunki:

Käyttökustannusten huomiointi takasi onnistuneen laitehankinnan

Pohitullin koulun keittiöön saatiin tehokas ja toimiva astianpesukone, kun valittiin kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous.


Pohitullin koulun hankinta on hyvä esimerkki siitä, että laitetoimittajilla on tarjota tietoa ammattikeittiöjärjestelmien energiankulutuksesta, jos niitä vain osataan vaatia. Energiankulutus kannattaa ilman muuta valita yhdeksi tarjouksen arviointiperusteeksi. (2012)

Lue lisää >>Ravintolakolmio-ryhmän hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen:

Energiakatselmus tuo euroja tulosriville

Ravintola-alalla energiakustannukset ovat useimmiten vajaa prosentin liikevaihdosta. Niiden osuus on kaksin-, jopa nelinkertaistunut muutamassa vuodessa. Näin merkittävä kustannusten nousu näkyy koko yrityksen tuloksessa. Kasvavien energiakulujen myötä Ravintolakolmio-ryhmä tarttui haasteeseen, teetti energiakatselmuksen ja toteutti sen suositukset. (2012)

Lue lisää >>
Ammattikeittiölaitteet


Kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä:
hankintapalvelu@motiva.fi


Sivua päivitetty viimeksi 30.12.2016