haarukka

Mahdollisuuksia lähiruoan hankintaan voi avata monin tavoin

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille - perusteluja ja ohjeita hankintoihin-opas eli tuttavallisemmin ”Lähis” antaa ohjeita lähiruokahankintojen toteuttamiseen. Oppaassa on myös esitelty onnistuneita lähiruokahankintoja ja esimerkkejä lähiruokaketjun toiminnasta.

Alla lyhyesti esimerkkejä hankinnoista, joista voit lukea lisää Lähis-oppaasta:

  • Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhteishankintayksikkö IS-Hankinta Oy hyödynsi ennakoivaa markkinavuoropuhelua, johon osallistui monia paikallisia ruoantuottajia. Tuottajat saivat riittävän ajoissa tietoa, mitä kannattaa tuottaa ja millaisia hankintamäärät ovat. Hankintayksikkö puolestaan pääsi kartoittamaan yritysten tuotanto- ja jatkojalostuskapasiteettia.
  • IS-Hankinta myös kehitti tarjouspyyntöjä mm. aluejaon osalta sellaisiksi, että kaiken kokoiset yritykset pystyvät osallistumaan tarjouskilpailuun.
  • 3000 asukkaan Konneveden kunta pystyy hyödyntämään kunnan ateriapalvelujen pientä kokoa pienhankinnoissa: moni hankinta jää alle kynnysarvon ja joidenkin tuotteiden osalta suorahankinnat ovat mahdollisia.
  • Eurajoen kunnassa lähtötilanteena oli, ettei alueen elintarviketoimittajia, heidän tuotevalikoimaansa sekä kuljetusmahdollisuuksiaan tunnettu. Hankinnoista vastaava ruokapalvelupäällikkö ryhtyi kartoittamaan alueen tuottajia. Nyt hän haaveilee, että lähialueen elintarviketoimijoista pidettäisiin yhteistietorekisteriä.
  • Hämeenkyrön ja Ikaalisten kunnissa tehtiin markkinakartoitus tuoteryhmistä, joissa on potentiaalia hankkia lähiruokaa. Näissä tuoteryhmissä käytettiin neuvottelumenettelyä. Tämä lisäsi tietoa ja ymmärrystä hankintayksikön ja pientuottajien välillä ja auttoi muotoilemaan tarjouspyynnön tarkoituksenmukaiseksi.
  • Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy Arkea pystyy suurista hankintamääristä huolimatta hankkimaan osan elintarvikkeista lähi- tai luomuruokana, kun asiaan perehdytään huolellisesti jo suunnitteluvaiheessa. Markkinakartoituksessa keskustellaan luomutuotteiden saatavuudesta.
  • Pohjois-Pohjanmaalla järjestetyssä Syökkönää lähiruokaa? –hankkeessa järjestettiin monenlaisia tapahtumia, työpajoja ja infotilaisuuksia. Näin luotiin keskustelua eri toimijoiden (tuottajat, päättäjät, hankinnan toteuttajat) välille ja hälvennettiin lähiruoan hankkimismahdollisuuksiin liittyviä ennakkoluuloja.


Tutustu Lähis-oppaaseen >>Sivua päivitetty viimeksi 21.11.2014