Tiedotteet 2017

19.4.2017 9.25

Tampere: Kestävistä hankinnoista elinvoimaa Pirkanmaalle -projektin tulokset

Tampereen kaupungin kestävä yhdyskunta -yksikkö toteutti vuoden 2016 aikana selvityshankkeen, joka lisäsi Tampereen kaupungin hankintoja tekevien tietoa ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteereistä ja niiden soveltamisesta sekä toi esiin kestävien hankintojen kustannusvaikutuksia. Projekti sai rahoitusta Pirkanmaan liitosta.

Selvityshankkeessa valittiin tarkasteluun kaupungin viiden toimialan ajankohtaisia tavara- ja palveluhankintoja, joille kehitettiin ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteeriehdotuksia. Vastuullisuuskriteerejä testattiin käytännössä mm. suurkeittiön pesuaineiden, renkaiden, katujen reunakivien sekä potilas- ja liinavaatevuokratekstiilien ja pesulapalvelujen kilpailutuksissa. Tarkemmat tiedot pilottikilpailutuksista sekä niistä saaduista kokemuksista on koottu hankkeen loppuraporttiin.

Hankkeessa käytiin läpi kansainvälisiä tutkimuksia ja case-esimerkkejä kestävien hankintojen kustannusvaikutuksista. Selvityksen mukaan kustannusvaikutukset ovat keskimäärin kohtuullisen pienet, varsinkin jos otetaan huomioon koko elinkaaren aikaiset kustannukset, mutta luotettavaa tietoa on vielä vähän saatavilla. Säästöpotentiaalia on etenkin energiaintensiivisissä tuotteissa ja palveluissa. Hankkeen pilottikilpailutuksista saatujen arvioiden mukaan käytetyt vastuullisuuskriteerit eivät nostaneet hankintojen kustannuksia.

Tampereen kaupungin nettisivuilla on luettavissa


Lisätietoja
Suunnittelija Enni Leppälä
enni.leppala@tampere.fi
040 800 7809


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 19.4.2017