Ajankohtaista 2017

7.11.2017 17.15

Kommentointipyyntö: Kriteerit kestäviin tavarankuljetuspalveluiden hankintoihin

Motiva kehittää julkisen sektorin hankintayksiköiden käyttöön ohjetta ja kriteerisuosituksia energia- ja ympäristövaikutusten huomioon ottamisesta julkisissa tavarankuljetushankinnoissa. Pyydämme nyt kommentteja kriteerien käytettävyydestä.

Julkinen sektori hankkii merkittäviä määriä erilaisia tavarakuljetuksia, joiden kalusto vaihtelee henkilöautoista pakettiautoihin ja raskaaseen kalustoon. Kuljetuspalveluiden merkittävimmät ympäristövaikutukset syntyvät hiilidioksidipäästöistä sekä terveydelle haitallisista hiukkaspäästöistä.

Julkisen sektorin toimijat voivat vaikuttaa merkittävästi kuljetustensa ympäristövaikutuksiin ottamalla päästöt osaksi hankintojen vähimmäisvaatimuksia tai kriteereitä. Ohjeen kriteerisuositukset painottuvat kuljetuksissa käytettävään kalustoon, sen käyttöön ja ympäristöjohtamiseen.

Kommentointipyyntö

Motiva pyytää kommentteja kriteeriehdotukseen. Käsittelemme vastaukset kommenttikierroksen jälkeen ja kriteereitä kehitetään saatujen kommenttien pohjalta. Tavoitteena on saada toimivat kriteerit, joita julkinen sektori pysty hyödyntämään ja palvelusektori pystyy niihin vastaamaan. Tavoitteena on myös kehittää kysyntää ja markkinoita vastuulliseen suuntaan.

Kommentointi ja kriteerit
Kommentit kriteereistä tulee lähettää 24.11.2017 mennessä webropol-lomakkeen kautta: https://www.webropolsurveys.com/S/8C96643C0AF79760.par

Kommentoitava kriteeriluonnos: Motiva_Tavarankuljetuspalvelu_ohje_luonnos_kommenttikierros_20171106 (pdf) (227.9 KB)

Kriteeriluonnosta on käsitelty 24.10.2017 työpajassa, jossa paikalla oli alan yrityksiä, liittoja sekä hankkijoita. Työtä tehdään liikenteen turvallisuusvirasto Trafin toimeksiannosta.

Lisätietoja:
asiantuntija Elina Ojala, Motiva Oy
etunimi.sukunimi@motiva.fi, p. 09 6122 5013

johtava asiantuntija Vesa Peltola, Motiva Oy
etunimi.sukunimi@motiva.fi, p. 09 6122 5020


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 5.1.2018