kiikarit nainen

Ajankohtaista 2014

29.12.2014 Joensuun seudun hankintatoimi huomioi IT-laitteiden ympäristöominaisuudet

Keväällä 2014 Joensuun seudun hankintatoimi kilpailutti IT-laitteita alueen kuntien, kuntayhtymien ja muiden julkisten yhteisöjen käyttöön. Tarjouspyynnössä IT-laitteiden ympäristö-vaikutukset otettiin huomioon sekä teknisten eritelmien että vertailuperusteiden avulla.

Lue lisää


19.12.2014 Ympäristötavoitteet toteutuvat esimerkillisesti ravintolapalveluiden hankinnoissa Tampere-talolla

Ympäristöstrategia ohjaa monella tavoin Tampere-talon hankintoja. Ravintoloiden elintarvikehankinnoisssa suositaan saatavuuden mukaan reilun kaupan tuotteita, lähiruokaa sekä luomuruokaa.

Lue lisää


16.12.2014 TEM: Innosta uuteen - Keinoja kohdata uudistumisen välttämättömyys

Suomi on täynnä innostavia esimerkkejä kysyntä- ja käyttäjälähtöisen innovaatiopolitiikan tuloksekkaasta toteuttamisesta. Työ- ja elinkeinoministeriön elinkeino- ja innovaatio-osasto julkaisi lehden 15.12.2014, jossa on esillä innostavia esimerkkejä ja vinkkejä muun muassa innovatiivisista hankinnoista.

Lue lisää


11.12.2014 Tutkimus uudis- ja purkutyömaiden tunnusluvuista ja toiminnasta

Tutkimuksessa kattohuopajätteiden erilliskeräyksen seurantakohteissa saavutettiin laskelmien mukaan huomattavia jätekustannussäästöjä. Jätekustannussäästöt voitiin laskennallisesti todeta vertailemalla kattohuopajätteiden vastaanottohintaa sekalaisen rakennus- ja purkujätteiden hintaan. Myös kipsilevyjätteiden erilliskeräyksellä saavutettiin taloudellisia hyötyjä, vaikkakaan ei aivan samassa kokoluokassa.

Lue lisää


11.12.2014 Tutustu uuteen ulkovalaistusoppaaseen

EU:n EcoDesign-direktiivi velvoittaa kuntia mittaviin valaistusuudistuksiin lähivuosina. Katu- ja kaupunkivalaistuksessa on valtava säästöpotentiaali, mutta muutokset ovat käynnistyneet Suomen kunnissa hitaasti. Jyväskylässä on viime vuosina ponnisteltu valaistuksen saneeraamisen eteen, minkä ansiosta energiatehokkuusdirektiivin velvoittamat muutokset ovat toteutuneet alle tavoiteajan ja sähköä on säästynyt vuosittain jopa kuusi miljoonaa kilowattituntia.

Lue lisää


9.12.2014 Tekes: EU-rahoitusta innovatiivisiin hankintoihin – 130 miljoonan euron haku auki

Euroopan unioni rahoittaa innovatiivisten julkisten hankintojen kehityshankkeita Horisontti 2020 -ohjelmasta. Lähiaikoina avautuviin hakuihin sisältyy terveydenhuoltoon, oppimiseen, liikenteeseen, energiaan, tieto- ja viestintäteknologiaan, turvallisuuteen ja tutkimusinfrastruktuuriin liittyviä rahoitusmahdollisuuksia.

Lue lisää


9.12.2014 Työtä päin! – Espoossa työllistetään hankinnoilla

Hankintojen kautta tapahtuva työllistäminen on osa työllisyydenhoidon kuntakokeiluhanketta, joka käynnistyi Espoossa vuonna 2013. Espoon kaupunginhallituksen hyväksymän strategialinjauksen mukaisesti kaupungin yksiköiden tulee edistää hankinnoissaan vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja ammattiin opiskelevien työssäoppimispaikkojen määrää.

Lue lisää


1.12.2014 Ilmoittaudu: Nyt haussa vuoden kestävä julkinen hankkija ja toimittaja!

Motivan hankintapalvelu etsii jälleen vuoden parasta julkista hankkijaa tai hankintaorganisaatiota sekä toimittajaa. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin edistyksellistä, kestävää hankintatoimintaa ja hyvin menestyneitä hankintaprojekteja. Palkinnon saa myös yritys, joka on ansiokkaasti ja innovatiivisesti vähentänyt tuotteiden tai palveluidensa ympäristövaikutuksia ja joka toimii vastuullisesti.

Lue lisää


26.11.2014 Askeleet innovatiivisiin hankintoihin -sähköinen koulutusmateriaali

Askeleet innovatiivisiin hankintoihin -koulutusmateriaali on tarkoitettu julkisten hankintojen suunnittelun ja toteutuksen parissa työskenteleville henkilöille, joilla on hyvät pohjatiedot sekä kokemusta hankintojen tekemisestä.

Lue lisää


25.11.2014 Hankintojen rooli kiertotalouden edistämisessä

Teollisuuden sivuvirrat ja jätteet voidaan muuttaa rahanarvoisiksi resursseiksi. Edelläkävijäyritykset ja muut toimijat käyttävät ja kierrättävät materiaaleja tehokkaasti ja rakentavat kiertotaloutta Suomeen.

Lue lisää


24.11.2014 Haussa innovatiivisia valaistusratkaisuja ennakoivan markkinakartoituksen avulla

Pro-Lite-projekti, Procurement of Lightning Innovation and Technology, keskittyy innovatiivisten valaistusratkaisujen ja -teknologioiden hankintaan. Projektiin osallistuva Transport for London on julkaissut kutsun yritykselle osallistumaan ennakoivaan markkinakartoitukseen.

Lue lisää


11.11.2014 Lämpöyrittäjäpäivillä julkistettiin merkittävä hankinta ja mietittiin uusia rahoitusmahdollisuuksia

Motiva ja Bioenergia ry järjestivät perinteiset lämpöyrittäjäpäivät syyskuun lopussa Seinäjoella. Päiville osallistui yli 50 lämpöyrittäjää ja puuenergianeuvojaa.

Lue lisää


10.11.2014 Mistä tietolähteistä sinä seuraat hankintoihin liittyviä asioita?

Vastaa kyselyyn 15.11.2014 mennessä, niin osallistut leffalippujen arvontaan.

Lue lisää


10.11.2014 Yritysten ja hankkijoiden vinkit uusiutuvan energian hankintoihin

Keräsimme hankkijoilta ja yrityksiltä näkemyksiä siitä, miten uusiutuvan energian hankintoja kannattaa kilpailuttaa, jotta saavutetaan kokonaisoptimoituja ja innovatiivisia ratkaisuja. Keskusteluja käytiin lokakuussa järjestetyssä puhtaan energian tilaaja-toimittaja tilaisuudessa Tampereella, joissa hankkijat ja alan yritykset kohtasivat toisensa.

Lue lisää


10.11.2014 IT-laitteille uudet hankintaohjeet

Motivan hankintapalvelu on päivittänyt ohjeen ja ympäristökriteerit IT-laitteiden hankintaan. Ohjeistus kattaa tietokoneet, kopiokoneet ja monitoimilaitteet.

Lue lisää


29.10.2014 Ilmoittaudu: Nyt haussa vuoden kestävä julkinen hankkija ja toimittaja!

Motivan hankintapalvelu etsii jälleen vuoden parasta julkista hankkijaa tai hankintaorganisaatiota sekä toimittajaa. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin edistyksellistä, kestävää hankintatoimintaa ja hyvin menestyneitä hankintaprojekteja. Palkinnon saa myös yritys, joka on ansiokkaasti ja innovatiivisesti vähentänyt tuotteiden tai palveluidensa ympäristövaikutuksia ja joka toimii vastuullisesti.

Lue lisää


10.10.2014 Hybriditeknologia yleistyy ajoneuvoissa

Hybridikuorma-autot ovat käytännön esimerkki Helsingin kaupungin ja sen rakentamispalvelu Staran kestävän kehityksen tahdosta.

Lue lisää


23.9.2014 Itellan blogi: Päästöt alas, mutta mikä keino kannattaa?

Hanna Kastia Itellasta pohtii blogissaan miten valita oikeat keinot hiilidioksipäästöjen vähentämiseen.

Lue lisää


10.9.2014 Tekes: Kaupunkien referenssikohteista näyteikkunoita maailmalle

Tampere vetää Innovatiiviset kaupungit eli INKA-ohjelmassa Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -teemaa. Kokonaisuus on laaja ja haastava, mutta viime kuukausien aikana innostus on kasvanut, kun hankeaihioita on työstetty eteenpäin yhdessä Lahden, Oulun ja Turun kaupunkien sekä pääkaupunkiseudun kanssa.

Lue lisää


29.8.2014 Tekes: EU-rahoitusta innovatiivisiin hankintoihin

Euroopan unioni rahoittaa innovatiivisten julkisten hankintojen kehityshankkeita Horisontti 2020 -ohjelmasta. Lähiaikoina avautuviin hakuihin sisältyy terveydenhuoltoon, oppimiseen, liikenteeseen, energiaan, tieto- ja viestintäteknologiaan, turvallisuuteen ja tutkimusinfrastruktuuriin liittyviä rahoitusmahdollisuuksia.

Lue lisää


27.8.2014 Huolellinen valmistelu tärkeää ESCO-hankinnoissa

Motiva Oy:n kunnille tekemän kyselyn perusteella noin 40 prosenttia kunnista on sellaisia, joissa on vielä yli puolet katuvalaisimien elohopeahöyrylampuista vaihtamatta.

Lue lisää


21.8.2014 Tekes: Lisärahoitusta INKA-ohjelmaan! Ideahaku innovatiivisten ratkaisujen hankintojen valmisteluun

Tekes rahoittaa INKAan liittyvien innovatiivisten ratkaisujen hankintojen valmistelua erillisestä budjetista. Ideahaun hakuaika: 17.6.2014-29.8.2014.

Lue lisää


20.8.2014 Motiva järjestää: Uusilla hankintamalleilla fiksummin puhdasta energiaa -tilaisuuden 2.10. Tampereella

Motiva järjestää yhteistyössä ECO2 – Ekotehokas Tampere 2020 -hankkeen ja Tekesin kanssa puhtaan energian tilaaja-toimittaja tilaisuuden Tampereella torstaina 2.10.2014.Tilaisuudessa esitellään uusia tapoja hankkia puhdasta ja uusiutuvaa energiaa ja edistää suomalaisen cleantech-alan toimintaa.

Lue lisää


12.8.2014 Jyväskylän kaupunki: Menestyksekäs valaistusaiheinen seminaarikiertue päätökseen Jyväskylässä 8.8.2014

Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hanke järjesti perjantaina 8.8. valaistusaiheisen seminaarin, joka tarjosi ammatti-ihmisille tietoa Jyväskylän valaistushankkeista ja niiden taustoista.

Lue lisää


7.8.2014 Kirja käytännön kokeiluista innovatiivisten julkisten hankintojen toteuttamiseksi

Culminatum Innovation Oy on toimittanut kirjan, jossa kerrotaan käytännön kokeiluista julkisten innovatiivisten hankintojen toteuttamiseksi. Kirjan esimerkit ovat hyvinvointi- ja ympäristöliiketoiminnan sektoreilta.

Lue lisää


6.8.2014 Greening Events: Tapahtumajärjestäjän avuksi uusi ympäristöopas SIISTI TAPAHTUMA!

Pääkaupunkiseudun yhteishanke Greening Events on julkaissut SIISTI TAPAHTUMA! -ympäristöoppaan, joka on tarkoitettu neuvoksi ja avuksi ympäristöasioiden hyvään hoitamiseen tapahtumajärjestäjille.

Lue lisää


8.7.2014 Sitra: Pääkaupunkiseudulla hyvät edellytykset johtavaksi cleantech-metropoliksi

Pääkaupunkiseudulla on hyvät edellytykset tulla johtavaksi kansainväliseksi cleantech-metropoliksi. Tämä selviää Sitran Ramboll Finland Oy:lla teettämästä selvityksestä Pääkaupunkiseutu kansainvälisen tason cleantech-veturiksi.

Lue lisää


2.7.2014 Energiatehokkaiden ruokamyyntiautomaattien hankinta käynnistyi

INNOCAT-projektin tiimoilta on julkaistu ensimmäinen ennakkoilmoitus energiatehokkaiden ruokamyyntiautomaattien hankinnasta. Hankintaa vetää Sheffieldin yliopisto Englannissa.

Lue lisää


1.7.2014 Helsinki vähentää päästöjä hankintatoiminnalla

Helsingin kaupungin hankintakeskus on liittynyt kumppaniksi GPP 2020 -hankkeeseen, jolla tähdätään hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen julkisten hankintojen avulla.

Lue lisää


1.7.2014 Kaupungit, kunnat ja alueet vauhdittamaan biotalouden ratkaisujen käyttöönottoa

Suomen kansallisen biotalousstrategian tavoitteena on luoda uutta talouskasvua ja uusia työpaikkoja biotalouden liiketoiminnan kasvulla.

Lue lisää


30.6.2014 Siivous- ja puhdistusaineiden ympäristökriteerit julkaistu

Uudet kriteerit pohjautuvat Ympäristömerkinnän kriteereihin, joista on poimittu mukaan vain merkittävimmät kriteerit.

Lue lisää


27.6.2014 Sitra: Nouseeko Jyväskylään Euroopan resurssiviisain sairaala?

Jyväskylän uudesta sairaalasta voi tulla resurssiviisauden keulakuva, jos luonnonvarojen säästö, energiatehokkuus, hoitologistiikan optimointi, jätteiden ja päästöjen vähentäminen saadaan nivottua sairaalan suunnitteluun ja toimintaan. Näitä kunnianhimoisia tavoitteita pohdittiin ensimmäistä kertaa suunnitteluosapuolten kesken Resurssiviisas sairaala -työpajassa Sitrassa.

Lue lisää


24.6.2014 Tekes: Smart Solutions from Finland -julkaisu ilmestynyt

Englanninkielinen julkaisu esittelee suomalaisyritysten fiksuja tuotteita ja palveluja. Teemoina asuminen, energia, liikkuminen, kaupunkisuunnittelu ja muotoilu sekä jätteenkäsittely ja kierrätys.

Lue lisää


23.6.2014 Tekes: Lisärahoitusta INKA-ohjelmaan! Ideahaku innovatiivisten ratkaisujen hankintojen valmisteluun

Tekes rahoittaa INKAan liittyvien innovatiivisten ratkaisujen hankintojen valmistelua erillisestä budjetista. Ideahaun hakuaika: ti 17.6.2014 – pe 29.8.2014.

Lue lisää


17.6.2014 Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa

Katso Innovatiivisuutta Julkisiin Investointeihin (IJI) -hankkeen päätösseminaarin esitysmateriaalit, jossa tarkasteltiin julkisten hankintojen prosessien kehittämistä tukemaan innovaatioiden kaupallistumista käytännön case tapausten valossa. Seminaarissa kuultiin hankkeen tärkeimmät tulokset ja suositukset projektin jatkotoimenpiteiksi.

Lue lisää


13.6.2014 Uusiouutiset: Todentaminen avittaa ympäristöinnovaatioita markkinoille

Ympäristöteknologian keksintöjä autetaan markkinoille uuden eurooppalaisen todentamisjärjestelmän avulla.

Lue lisää


21.5.2014 Energiansäästöviikon 2014 teema on hankinnat – Ilmoittaudu nyt maksuttomaan kampanjaan!

Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41 ja se odottaa ilmoittautumistanne.

Lue lisää


20.5.2014 Julkisten henkilökuljetuspalveluhankintojen energia- ja ympäristökriteerien seurantakysely

Olemme aloittaneet ohjeen energia- ja ympäristökriteerien vaikutusten arvioinnin, jotta saamme tiedon mm. siitä, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä on saatu vähennettyä kiinnittämällä huomiota henkilökuljetuspalveluiden vaatimuksiin.

Lue lisää


13.5.2014 Askeleet innovatiivisiin hankintoihin -oppimateriaali nyt ladattavissa sähköisesti

Innovatiiviset ja vastuulliset julkiset hankinnat -hankkeen päätösseminaarissa 7.5. Turussa esiteltiin hankkeen aikana nousseita oivalluksia ja konkreettisia esimerkkejä fiksujen hankintojen tekemisestä. Seminaarissa julkaistiin myös hankkijoille tarkoitettu oppimateriaali sekä siihen liittyvät videot.

Lue lisää


9.5.2014 Kaipaako hankintayksikkönne sparrausapua?

Motivan hankintapalvelu jalkautuu kuntiin ja julkisen sektorin hankintaorganisaatioihin. Voit kutsua hankinta-asiantuntijamme paikalle keskustelemaan kanssanne siitä, miten kehittää hankintatoimintaa niin, että kestävät ja innovatiiviset ratkaisut ovat osa hankintojen arkea.

Lue lisää


7.5.2014 Motiva neuvoo nyt myös cleantech-hankinnoissa

Missä tuote- tai palveluhankinnoissa cleantech ratkaisuja kannattaa erityisesti hakea? Miten toteuttaa markkinavuoropuhelu? Mistä saan tietoa uusista puhtaan energian, liikkumisen ja jätehuollon ratkaisuista?

Lue lisää


7.5.2014 Julkisille ruokapalveluhankinnoille on laadittu ympäristökriteerit

Motivan hankintapalvelu on laatinut laajassa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ympäristökriteerit ruokapalveluhankinnoille. Valmiita hankinnassa sovellettavia kriteereitä löytyy elintarvikehankinnoille, energian ja veden kulutukseen, ruokahävikin vähentämiseen sekä pakkausten ja kuljetusten ympäristömyötäisyyteen.

Lue lisää


24.4.2014 Ville Niinistö: Miten julkinen valta voi siivittää suomalaisen cleantechin läpimurtoa?

Katso mitä kuuluu suomalaiselle cleantechille: Asiantuntijoiden kommentteja aiheeseen "Menestyksen eväät Cleantechille".

Lue lisää


22.4.2014 Esimerkillisiä hankintoja

Vantaan kaupunki ja Helsingin seudun liikenne palkittiin esimerkillisistä hankinnoista.

Lue lisää


16.4.2014 Kokemuksia ympäristökriteerien käytöstä joukkoliikenne-, henkilökuljetuspalvelu- sekä ajoneuvohankinnoissa

Syksyllä 2013 selvitettiin ympäristökriteerien käyttöä julkisissa ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankinnoissa. Motivan julkaisemaan esitteeseen on koottu hankkijoiden ja palveluntarjoajien näkemyksiä ja vinkkejä siitä, miten ympäristökriteereitä kannattaa hankinnassa käyttää.

Lue lisää


9.4.2014 Kestävien hankintojen vuosiseminaarin videomateriaalit

Helsingissä 1.4.2014 järjestetyn Kestävien hankintojen vuosiseminaarin esitykset on nyt saatavana myös videoina Kunta TV:n sivuilla.

Lue lisää


4.4.2014 Kestävien hankintojen vuosiseminaarin esitykset

Helsingissä 1.4.2014 järjestetyn Kestävien hankintojen vuosiseminaarin puhujien ppt-esitykset löydät seminaariaineistot osiosta. Julkaisemme videotaltioinnit esityksistä lähipäivinä.

Lue lisää


3.4.2014 Tekes: Maaliskuun Huippuostaja Marjukka Manninen: Yleinen tahtotila kunnassa kannusti hakemaan innovatiivista ratkaisumallia

Viime vuosikymmenen vaihteessa kasvava Haukiputaan kunta oli kahden seinän välissä: koulujen ja päiväkotien kunto oli ollut jo vuosikausia luvattoman heikko ja esimerkiksi päiväkotilapset oli hajautettu pienissä ryhmissä väistötiloihin ympäri kunnan. Varaa massiivisiin investointeihin ei ollut.

Lue lisää


28.3.2014 Resurssiviisaat valinnat keihäänkärkenä

Kestävien hankintojen vuosiseminaari kokoaa hankintaosaajat yhteen Resurssiviisaat valinnat -teemalla Helsingissä tiistaina 1.4.2014. Vuosiseminaarissa kuullaan tänä vuonna ainutlaatuinen esittely Hollannin keskushallinnon siirtymisestä kiertotalouteen hankintojen avulla.

Lue lisää


26.3.2014 Tekes: Miten SHOKien tulokset tekevät kaupungeista fiksumpia?

Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelma ja SHOK-yhtiöt RYM, CLEEN, DIGILE ja FIMECC esittelivät viimeisintä osaamista ja parhaita kaupunkisektorille sopivia ratkaisuja 25.3. tapahtumassa. Tilaisuudessa pohdittiin, kuinka SHOKien tulokset voivat auttaa kaupunkeja kehittymään fiksummiksi ja tehokkaammiksi.

Lue lisää


13.2.2014 Ekohankintaverkosto kokoontuu, tule mukaan!

Vuoden 2014 ensimmäinen Ekohankintaverkoston kokous järjestetään Espoossa kirjasto Entressessä 31.3.2014.

Lue lisää


11.2.2014 Kerro meille kuka tarjoaa parhaiten!

Kestävä julkinen hankkija 2014-kilpailussa palkitaan tänä vuonna hankkijoiden lisäksi myös yritys, joka aidosti ja innovatiivisesti pyrkii vähentämään tuotteidensa tai palveluidensa ympäristövaikutuksia julkisen hankkijan tarpeet huomioon ottaen. Kerro meille, mikä yritys mielestäsi ansaitsisi tämän palkinnon.

Lue lisää


30.1.2014 Harkitsetteko ESCO-hankintaa?

Tutustu Vantaa kaupungin ESCO-hankintaprosessiin. Lue miten prosessi eteni ja mitä sillä saavutettiin.

Lue lisää


30.1.2014 Kokemuksia ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankinnoista

Uuteen julkaisuun on koottu hankkijoiden ja palveluiden tarjoajien näkemyksiä ja vinkkejä siitä, miten ympäristökriteereitä kannattaa käyttää julksissa ajoneuvo- ja kuljetus-palveluhankinnoissa.

Lue lisääSivua päivitetty viimeksi 29.12.2014